Mikä on kilowattitunti (kWh) ja mihin se riittää?

21 heinäkuun, 2021

Sähkölaskun saatuaan useimmat meistä katsovat vain laskun loppusummaa nähdäkseen, kuinka paljon kyseiseltä kuukaudelta tuli maksettavaa.

Jotkut saattavat katsoa, täsmääkö laskutettu sähkönkulutus kotoa löytyvän mittarin lukeman kanssa, mutta vain harvat katsovat sitä pidemmälle. Jos tämä kuvaa sinua, saattaa sinulta jäädä huomaamatta yksi tärkeimmistä tiedoista: kuukausittain käyttämäsi kilowattituntien määrä.

Kun tiedät, mikä kilowattitunti on ja mihin yksi kilowattitunti riittää, voit säästää sähkölaskussa helposti. Tämä tieto voi auttaa sinua seuraamaan sähkönkäyttöä, tekemään valistuneita valintoja energian säästämiseksi ja pienentämään kuukausittaista sähkölaskuasi. Opit myös kaavan, jolla KW muunnetaan kWh:ksi.

Mikä on kilowattitunti (kWh)?

Kilowattitunti, joka tunnetaan myös nimellä kWh, on tapa mitata kuinka paljon energiaa käytät.

Se ei ole tunnissa käytettyjen kilowattien määrä, vaikka se saattaakin ensi alkuun tuntua loogiselta päätelmältä. Kilowattitunti vastaa energiamäärää, joka kuluu kun pidetään 1 000 watin laitetta käynnissä yhden tunnin ajan. Metrijärjestelmässä 1 000 = kilo, joten 1 000 wattia vastaa yhtä kilowattia.

Jos esimerkiksi sytyttäisit 100 watin lampun, yhden kilowattitunnin energiankulutus kestäisi 10 tuntia. Sen sijaan 2 000 watin laite käyttäisi vain puoli tuntia. Kyse on siis yksinkertaistettuna siitä, että laitteen wattimäärä (eli laitteen teho) jaetaan 1 000:lla.

Kilowattitunti vs. kilowatti

Mitä eroa on kilowatin ja kilowattitunnin välillä? Kilowatti on 1 000 wattia, joka on tehon mitta. Kilowattitunti mittaa energiamäärää, jonka tietty kone tarvitsee toimiakseen yhden tunnin ajan.

Jos sinulla on siis 1 000 watin porakone, sen käyttämiseen tarvitaan 1 000 wattia (tai yksi kilowatti). Jos käytät kyseistä poraa yhden tunnin ajan, olet kuluttanut yhden kilowatin eli yhden kWh:n energiaa kyseisellä tunnilla.

Mihin kilowattitunnin teho riittää?

On selvää, että jokainen kodin laite käyttää eri määrän energiaa. Seuraavassa on lueteltu joitakin kodin yleisimpien (tai harvinaisempien) laitteiden käyttömääriä:

  • 50″ LED-televisio: noin 0,016 kWh tunnissa.
  • Sähkökäyttöiset astianpesukoneet: noin 2 kWh kuormaa kohti.
  • Useimmat uunit: noin 2,3 kWh tunnissa.
  • Jääkaappi (24 kuution jääkaappi, jossa ei ole huurretta, Energy Star): 54 kWh kuukaudessa.
  • Pyykinpesukone (lämmin pesu, kylmä huuhtelu): 2,3 kWh kuormaa kohti.
  • Vaatteiden kuivausrumpu: 2,5-4,0 kWh kuormaa kohti.
  • Ilmastointilaite (3 tonnia 12 SEER): 3,0 kWh tunnissa.
  • Nissan Leaf -sähköauto: 40 kWh täyttä akun latausta kohti.

Uudempien laitteiden Energy Guide -merkintä sisältää arvioidun vuotuisen sähkönkulutuksen. Kertomalla se kilowattituntikohtaisella hinnalla saadaan laitteen käyttökustannukset.

Miten lasketaan kuinka monta kWh laite kuluttaa?

Voit laskea kuinka paljon sähköä kodinkoneet kuluttavat yksinkertaisella kaavalla. Tämän avulla voit selvittää, kuinka monta kWh:ta talosi kodinkoneet kuluttavat päivässä ja mihin sähkö menee.

  • Tee luettelo kodin tärkeimmistä laitteista (pyykinpesukone, astianpesukone, jääkaappi, televisio pitäisi olla luettelossa…).
  • Etsikää laitteessa oleva lappu, josta löytyylaitteen teho watteina
  • Kirjoita ylös kyseisen laitteen kuluttamien wattimäärien määrä
  • Kirjoita seuraavaan sarakkeeseen, kuinka monta tuntia päivässä käytät kyseistä laitetta
  • Laske nyt kWh kunkin laitteen osalta tämän esimerkin mukaisesti:

Laite:

Wattien määrä: 300 wattia

Käytetyt tunnit päivässä: 24 tuntia

300 wattia X 24 tuntia = 7 200 wattituntia päivässä.

7 200 wattituntia päivässä / 1000 = 7,2 kWh päivässä.

7,2 kWh päivässä X 30 päivää kuukaudessa = 216 kWh kuukaudessa.

Tässä on toinen esimerkki:

Laite:

Wattien määrä: 1200 wattia

Käyttötunnit päivässä: 2 tuntia

1200 wattia X 2 tuntia = 2400 wattituntia päivässä.

2400 wattituntia päivässä / 1000 = 2,4 kWh päivässä.

2,4 kWh päivässä * 30 päivää kuukaudessa = 72 kWh kuukaudessa.

On olemassa myös useita verkkolähteitä ja laskureita, joiden avulla laskenta voi onnistua helpommin kuin kynällä ja paperilla. Vaihtoehtoisesti laskennan voi tehdä myös Excelissä tai Google Sheetsissä.

Mitä kWh sähköä maksaa?

kWh:n hinta vaihtelee sähkösopimuksesi mukaan. Sähkösopimuksen lisäksi hintaan vaikuttaa asuinpaikkakuntasi mukaan määräytyvä sähkön siirtohinta sekä sähkövero. Sähkösopimuksilla sähköenergian hinta sijoittuu yleensä välille 4-8 snt/kWh. Pörssisähkön kohdalla sähkön spot-hinnat voivat vaihdella ajankohdasta riippuen nollasta sentistä aina lähes 20:n senttiin saakka.

Näin näet sähkönkulutuksesi

Helpoin tapa nähdä, kuinka paljon sähköä käytät, on yksinkertaisesti tarkistaa sähkölaskusi. Sähköntoimittajasi ilmoittaa kuukausittain käyttämäsi kilowattituntien määrän. Jotkin palveluntarjoajat ovat myös alkaneet lisätä laskuusi pieniä kaavioita, joista näet kuukausittaiset suuntaukset ja mallit.

Jos sinulla on etäluettava sähkömittari (kuten käytännössä kaikkialla nykyään on), sähköyhtiösi tarjoaa todennäköisesti myös verkkotyökaluja, joiden avulla voit seurata kulutustasi. Jotkut lähettävät myös viikoittaisia tilanneraportteja sähköpostiisi, joista näet kuinka paljon sähköä olet käyttänyt kuluneella viikolla ja ennustavat tämän pohjalta, kuinka paljon käytät tulevalla viikolla. Joiltain sähköyhtiöiltä löytyy myös puhelinsovelluksia, joista sähkönkulutuksen näkee lähes reaaliaikaisesti.

Jos olet kiinnostunut pienentämään sähkölaskuasi, kWh:n käytön tunteminen on ensimmäinen askel. Käytä aikaa sähkölaskusi tarkasteluun ja tutustu sähköyhtiösi verkkotyökaluihin, joilla voit seurata kulutustasi. Kun olet valmis tekemään ostoksia seuraavaa sähkösopimusta varten, tunnet paremmin käyttötottumuksesi ja pystyt löytämään elämäntyyliisi sopivan sähkösopimuksen.

Miten pienentää sähkölaskua?

Yksi parhaista tavoista pienentää sähkölaskuasi on olla tietoinen omasta sähkönkäytöstä.

Se alkaa yksinkertaisista asioista, kuten valojen sammuttamisesta, kun poistut huoneesta ja termostaatin säätämisestä, kun menet töihin. Voit hallita kulujasi vielä enemmän kiinnittämällä huomiota kodinkoneisiisi. Koko ajan valmiustilassa olevat laitteet, kuten televisiot, tietokoneet ja stereolaitteet kuluttavat virtaa koko päivän vaikka ne eivät olisikaan päällä.

Käytä lisäksi energiaa säästäviä laitteita aina, kun sinulla on siihen mahdollisuus. Kun on aika ostaa uusi mikroaaltouuni tai astianpesukone, kWh-luokitus on yksi ensimmäisistä tiedoista, jotka kannattaa tarkistaa.

Lisäksi voit etsiä halpaa sähköä kilpailuttamalla ja vertaamalla sähkösopimukset. Paikallinen verkkoyhtiö toimittaa edelleen sähköä kotiisi, vastaa sähkökatkon sattuessa ja huoltaa sähköverkot. Tästä maksat joka tapauksessa sähkön siirtohinnan muodossa. Voit kuitenkin hankkia sähköt kilpailukykyiseltä sähköenergian toimittajalta riippumatta siitä, toimiiko kyseinen sähköenergiaa myyvä yhtiö varsinaisesti omalla alueellasi vai ei.

Löydä halvempi sähkösopimus alle viidessä minuutissa.

Suomessa sähköenergiaa voi ostaa miltä tahansa sähköyhtiöltä, asuinpaikasta riippumatta. Kilpailuta nyt sähkösopimukset sivustollamme hetkessä ja säästä jopa 50% sähköenergian hinnassa.