Sähkön hinta nousi uuteen ennätykseen – Joulukuu 2021

19 syyskuun, 2021

Päivitetty 7.12.2021: Pörssisähkön hintanousu tasoittui marraskuun alkupuolella, mutta kääntyi taas jyrkkään nousuun joulukuun alussa.

Marraskuun alkupuoliskolla pörssisähkön spot-hinnat olivat keskimäärin n. 7 snt/kWh, ja moni sähkön hintanousuja jännittänyt huokaisi helpotuksesta.

Joulukuun ensimmäisellä viikolla hinnat kuitenkin kääntyivät taas jyrkkään nousuun, ja spot-hinnat nousivat pahimmillaan yli 120 snt/kWh.

Tämä nopea nousu hinnoissa on vaikuttanut merkittävästi pörssisähkön keskihintoihin jo pidemmälläkin aikavälillä.

Nopeaa nousua kuvastaa se, että 7.12. edellisen 7 vrk keskihinta oli 28,5 snt/kWh, ja edellisen 28 vrk hinta puolestaan hieman yli 16 snt/kWh.

Siinä missä vielä marraskuun puolivälissä kiinteähintainen 24kk sähkösopimus yli 6 snt/kWh keskihinnalla saattoi tuntua ylihintaiselta, voi näkökulma olla nyt toinen. Lähes kaikki sähkön hintoja lokakuun jälkeen jo laskeneet yhtiöt ovat nyt nostaneet hintojaan takaisin ylös, tai jopa poistaneet tuotteita myynnistä kokonaan.

Näyttää siis siltä, että kaikkien sopimusten hinnat ovat lähteneet nousuun taas uudestaan – tämä syksy on todistanut sähkön markkinatilanteen muuttuvan tällä hetkellä todella nopeasti, ja hintojen ennustaminen tuntuu olevan vaikeaa myös alan asiantuntijoille.

Vertailustamme löytyy edelleen kiinteitä 12-36kk sähkösopimuksia, joilla sähkön hinnan saa sidottua 8-10 snt/kWh hintaluokkaan koko sopimuskaudeksi. On mahdotonta arvioita, mikä sähkön hintakehitys on tulevaisuudessa, mutta tällä hetkellä jopa yli 8 snt/kWh -hintaiset määräaikaiset sopimukset alkavat näyttää järkevältä vaihtoehdolta – etenkin, jos omassa talossa lämmitys tapahtuu sähköllä.

Siirry vertailuun >

Huomioi, että hintojen nousu voi näkyä sähkölaskullasi, vaikka sopimuksesi hinnoittelutapa ei olisikaan pörssisähkö. Yksi yleisimmistä sähkösopimustyypeistä on toistaiseksi voimassa oleva yleissähkö, jossa hinta voi muuttua 30vrk varoitusajalla.

Nämä sähkösopimukset ovat yleensä kaikkein petollismpia ja kalleimpia. Hintamuutoksista ilmoitetaan etukäteen, mutta muutokset voivat mennä helposti ohi. Lisäksi toistaiseksi voimassa oleva yleissähkö on normaaleissakin olosuhteissa yleensä kallein sähkösopimustyyppi.

Tarkasta siis nykyisen sähkösopimuksesi hinta sopimustyypistä riippumatta, ja vertaile markkinoilta löytyvät sopimukset helposti vertailukoneemme avulla. Parhaimmillaan voit säästää sähkölaskussasi satoja euroja vuodessa muutaman minuutin työllä.

Siirry vertailuun >


 

Tavallisesti pörssisähkö on ollut kalleimmillaan talven paukkupakkasilla ja halvimmillaan kesällä. Heinäkuun keskihinta ylitti tänä vuonna kuitenkin myös talven kuukausittaiset keskihinnat – viimeisen 2,5:n vuoden aikana keskihinta on pysynyt alle 7 snt / kWh myös talvikuukausina yhtä poikkeusta (helmikuu 2021) lukuunottamatta. Helmikuun keskihinta oli 7,06 snt / kWh, joten Heinäkuun pörssihinnat olivat reippaasti korkeammat edelliseen ennätyskuukauteen verrattuna.

– En muista, milloin hinta on ollut kesäkaudella näin korkealla, kertoo kantaverkkoyhtiö Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen.

Vuoden 2021 sähkön hintojen nousussa puhutaan siis täysin poikkeuksellisesta ilmiöstä.

Sähkön hintojen nousuun useita syitä

Vuoden 2021 korkeat pörssisähkön hinnat ovat siis varsin poikkeuksellisia. Poikkeustilanteeseen on useita syitä – päällimmäisenä näistä Ruotsin ja Norjan vesialtaiden alhainen taso. Kesällä suuri osuus sähköstä on tuotettu vesivoimasta, ja kuiva kesä onkin iso syy pörssisähkön hintojen nousuun. Vesivoima on edullinen sähköntuotantomuoto, ja vaje vesivoiman kapasiteetissa nostattaa hintoja reippaasti.

Pörssisähkön hinta määräytyy Pohjoismaiden yhteisen Nord Pool -sähköpörssin hintojen mukaan, jonka vuoksi vajeet Norjassa ja Ruotsissa vaikuttavat sähkön hintaan myös meillä Suomessa.

Vesivoiman kapasiteettivajeiden lisäksi myös vähäiset tuulet ovat vähentäneet tuulivoiman kapasiteettia ja olleet näin ollen osasyynä hintojen nousuun.

Vajeiden lisäksi myös päästöoikeudet nostavat hintoja

Tuulivoiman ja vesivoiman kapasiteettivajeet eivät kuitenkaan selitä sähkön hintojen nousua täysin. Päästöoikeuksien hinnat ovat nousseet merkittävästi, joka osaltaan myös vaikuttaa sähkön pörssihintoihin.

Vuoden alussa päästöoikeuksien hinnat olivat 33 euroa tonnilta. Huhtikuun lopussa hinta oli jo 49 euroa tonnilta, ja korkeimmillaan hinta oli heinäkuun alussa, ollen 57,87 euroa tonnilta.

Kannattaako nyt hankkia pörssisähkösopimusta?

Pörssisähkö on tunnetusti ollut pitkällä aikavälillä edullisin sähkösopimus. Sopimustyypin haittapuolena on kuitenkin olleet mahdolliset hintapiikit, joka on viimeistään nyt konkretisoitunut pörssisähkösopimuksen omistajille.

Tällä hetkellä pörssisähkön hinta on edelleen kallista, ja tulevia hintamuutoksia on vaikea ennustaa. Todennäköistä on, että pörssisähkön hinta tulee laskemaan nykyiseltä tasoltaan lähiaikoina. On kuitenkin mahdotonta sanoa, palaavatko hinnat vuoden 2020 tasolle – ja jos palaavat, milloin tämä tapahtuu. Hintojen nousu on kestänyt jo kuukausia, ja on täysin epävarmaa, voiko nousu jatkua vielä useita kuukausia.

Pörssisähkösopimuksen hankkiminen ei välttämättä siis ole juuri nyt hyvä idea. Tulevaisuus on epävarma, ja tämä on nostanut myös yleissähkösopimusten hintoja alkukesään verrattuna.

Mikäli oma riskinsietokyky ei ole huippuluokkaa, ei pörssisähkösopimusta näin ollen kannata välttämättä nyt tilata. Vakaahintaisella yleissähkösopimuksella oman sähkön hinnan saa varmistettua halutessaan kahdeksi vuodeksi eteenpäin, eikä pörssisähkön hintavaihtelut tällöin tunnu omassa lompakossa.

Mikäli kahden vuoden määräaikainen sopimus kuitenkin tuntuu liian pitkältä, voi halutessaan käyttöön ottaa myös toistaiseksi voimassa olevan yleissähkösopimuksen ja jäädä vielä odottelemaan pörssisähkön hintojen normalisoitumista. Toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia löytyy tällä hetkellä vertailustamme vielä kohtuullisen edullisesti, ja parhaimmillaan näissäkin sopimuksissa hinnan saa lukittua puoleksi vuodeksi.

Löydä halvempi sähkösopimus alle viidessä minuutissa.

Suomessa sähköenergiaa voi ostaa miltä tahansa sähköyhtiöltä, asuinpaikasta riippumatta. Kilpailuta nyt sähkösopimukset sivustollamme hetkessä ja säästä jopa 50% sähköenergian hinnassa.