Halvin sähkösopimus – näin saat edullista sähköä

Etsinnässä edullinen sähkösopimus? Sähkölaskussa säästäminen on fiksua ja erittäin helppo tapa säästää rahaa. Vertailemalla sähkösopimukset ja valitsemalla itsellesi edullisimman vaihtoehdon säästät rahaa käytännössä ilman haittapuolia.

Tällä hetkellä vertailumme halvimmat määräaikaiset sähkösopimukset ovat Hehku Hybridi 24kk ja KSS Valinta 24kk. KSS Valinnassa sähkön perushinnan osuus on 8,29 snt/kWh.

Toistaiseksi voimassa olevat sähkösopimukset löydät vertailustamme.

Halvinta sähkösopimusta valitessaan on hyvä huomata, että sähkölaskun kokonaishintaan vaikuttaa sekä itse sähköstä maksettava hinta, että kuukausittainen perusmaksu.

Etenkin pienessä asunnossa asuvan, vähän sähköä kuluttavan henkilön kannattaa huomioida myös perusmaksu, sillä usein halvimman sähkön sopimus ei perusmaksun vuoksi välttämättä ole kokonaisuudessaan edullisin sähkösopimus.

Halvin sähkösopimus löytyy kilpailuttamalla

Kaikkein kätevin tapa löytää omaan käyttöön halvin sähkö on kilpailuttaa sähkösopimukset toimintaan erikoistuneella verkkosivustolla – kuten tällä, jolla juuri nyt olet. Sähkösopimusten vertailukone löytyy täältä.

Vertailukoneemme huomioi automaattisesti myös sähkösopimuksen perusmaksun osuuden sähkölaskun loppusummassa – sinun tarvitsee vain säätää asuntosi (arvioitu) sähkönkulutus koneeseen, jonka jälkeen sähkösopimukset järjestyvät automaattisesti halvimmasta kalleimpaan.

Ennen sähkön kilpailutusta kannattaa tarkistaa tämänhetkinen sähkönkulutus aiemmista sähkösopimuksista, tai vaihtoehtoisesti vertailukoneemme taulukosta.

Yleensä kerrostaloasuntoihin halvin sopimus löytyy jo suuntaa-antavan arvion perusteella. Omakotitalon kohdalla suosittelemme tarkastamaan todellisen vuosikulutuksen johtuen kulutuksen suuremmista vaihteluista eri talojen kesken.

Halutessasi voit myös valita kilpailutuskoneesta myös lisävalintoja, kuten halutun sähköntuotantotavan ja sen, haluatko itsellesi määräaikaisen vai toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen.

Millainen sähkösopimus kannattaa valita?

Sama sähkösopimus ei välttämättä ole aina edullisin valinta kaikkiin koteihin. Sähkönkulutus on sähkölämmitteisessä omakotitalossa merkittävästi suurempaa kuin pienessä kerrostaloasunnossa, jonka vuoksi myös mm. perusmaksun osuus vaikuttaa sähkölaskulla eri tavalla.

Mikä on edullisin sähkö kerrostalossa?

Useimmiten pieneen kerrostaloasuntoon kannattaa valita kuukausimaksuton sähkösopimus tai pakettihintainen sopimus. Koska sähkönkulutus on kerrostaloasunnossa pientä, ei itse sähköstä maksettava hinta yleensä muodosta kovin suurta osuutta sähkölaskun loppusummasta. Tästä syystä perusmaksuton sopimus on monesti edullisin pienessä asunnossa, ja sopimuksia vertaillessa ei kannata katsoa pelkkää sähkön hintaa.

Taloudessa, jossa sähkön kulutus on vähäistä, onkin helppo ottaa vahingossa turhan kallis sopimus valitsemalla epähuomiossa sähkösopimuksen jossa sähkön hinta on halvin mutta perusmaksu onkin tavallista korkeampi.

Sivustoltamme löytyvän vertailukoneen avulla on helppo välttää tämä virhe – sähkösopimusten kohdalla näet niitä vertaillessasi samalla myös perusmaksun.

Pörssisähkö tai määräaikainen sopimus yleensä edullisin vaihtoehto isompiin kotitalouksiin

Suuremmille, yli kahden hengen kerrostalokotitalouksille kaikkein halvin sähkösopimus on yleensä joko pörssisähkö edullisella perusmaksulla tai määräaikainen yleissähkösopimus.

Pörssisähkössä sähkön hinta vaihtelee koko ajan, ja sähköstä maksettava hinta määräytyy pörssin spot-hinnan mukaan. Tämän johdosta sähkö on esimerkiksi yöllä halvempaa, ja sähkön hinta voi vaihdella paljon myös pidemmällä aikavälillä.

Pörssisähkön hintaa on siis vaikea ennustaa ja erityisesti 2021-2022 hinnoissa on ollut erittäin suurta vaihtelua. Hintavaihteluista huolimatta tämä sopimustyyppi on silti lähes kaikessa käytössä halvin vaihtoehto pitkällä aikavälillä. Vertailukoneessamme voit suodattaa näkyviin pörssisähkö-sopimukset kohdasta ”hinnoittelutapa”.

Halutessasi voit myös tutustua pörssisähkön edeltävien kuukausien keskihintoihin täällä.

Löydä halvin sähkösopimus omakotitaloon

Edullinen sähkösopimus löytyy omakotitaloon samoilla perusperiaatteilla kuin kerrostaloonkin.

Suurimpana erona on kilpailutuksen ja sähkönkulutuksen optimoinnin tärkeys – siinä missä kerrostaloasunnossa edullista sähköä käyttämällä säästöt eivät välttämättä ole kovin suuret, voi omakotitalossa tilanne olla toinen.

Omakotitaloissa lämmitys tapahtuu monesti sähköllä, jonka vuoksi edullinen sähkösopimus voi tuoda merkittäviäkin säästöjä vuositasolla. Kerrostaloon verrattuna halpa sähkösopimus tarkoittaa myös useimmiten nimenomaan halpaa sähkön hintaa, sillä suuremman kulutuksen vuoksi perusmaksu ei ole enää niin tärkeä, vaan itse sähköstä maksettava hinta nousee suurempaan rooliin.

Omakotitalossa sopivan sähkösopimuksen valintaan vaikuttaa merkittävästi myös se, kuinka paljon sähkönkulutusta voi ja haluaa optimoida.

Pörssisähkö mahdollistaa kulutuksen optimoinnin

Pörssisähkö on useimmiten edullisin sopimus sähkölämmitteisessä omakotitalossa, kun sähkön kulutusta optimoidaan edullisimmille tunneille. Kun kulutusta voi optimoida, on mahdollista saada sähköä edullisesti pörssisähkön edullisimmilla tunneilla.

Pörssisähkössä sähkön hinta vaihtelee tunneittain, ja se määräytyy Nord Pool -sähköpörssin Suomen hinta-alueen hintojen mukaan. Pörssihintaan lisätään myös sähköyhtiön marginaali, joka on kuitenkin sähkön hinnasta vain pieni osa.

Erityisen suuri etu pörssisähköstä saavutetaan silloin, kun omakotitalossa on suuri lämminvesivaraaja. Varaajaa voidaan tällöin lämmittää pääasiassa edullisimmilla tunneilla, jolloin sähköä ei tarvitse käyttää niin paljoa kalliimpien tuntien aikana.

Pörssisähkön huonona puolena on ennustettavuuden huonous ja mahdolliset piikit hinnoissa, mutta pitkällä aikavälillä tämä on siitä huolimatta usein paras ja halvin sähkösopimus.

Pörssisähköä löytyy monen eri sähköyhtiön valikoimista, joten ennen sopimuksen tekemistä kannattaa vertailla perusmaksut ja sähköyhtiön marginaalit myös pörssisähkön kohdalla. Vertailun voit tehdä helposti vertailukoneellamme.

Määräaikainen sopimus on helppo valinta

Jos mahdollisuutta tai kiinnostusta sähkönkulutuksen optimointiin ei ole, on paras vaihtoehto omakotitaloon yleensä määräaikainen sopimus. Määräaikainen yleissähkösopimus on sopimus, jossa sähkön hinta on sama kellonajasta riippumatta. Sähkön hinta ja perusmaksu ovat myös samat koko sopimuskauden ajan, joka on yleensä 12 tai 24 kuukautta.

Määräaikaisen sopimuksen etuna on se, ettei sähkön hinta vaihtele samalla tavalla kuin pörssisähkössä. Sähköä voi näin ollen huoletta käyttää mihin kellonaikaan tahansa. Samaan aikaan myös oman talouden ennustettavuus pysyy parempana – sähkön hinta kun pysyy samana sopimuskauden ajan, riippumatta pörssisähkön hintavaihteluista.

Milloin sähkösopimuksen voi vaihtaa?

Jos sinulla on toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus, voit vaihtaa sopimuksen toiseen kahden viikon irtisanomisajalla.

Jos kotonasi sen sijaan on määräaikainen sopimus, voit yleensä vaihtaa sopimusta vain sopimuskauden päättymisen yhteydessä. Poikkeuksen tähän tekee muutto – muuton yhteydessä voit irtisanoa myös määräaikaisen sähkösopimuksen ilman sopimussakkoa.

Määräaikaisen sopimuksen vaihtaminen toiseen onnistuu myös silloin, kun käytössäsi on sähköyhtiön tarjoama vaihtoturva. Vaihtoturva on maksullinen lisäpalvelu, jonka voi valita sähkösopimukselle sopimuksen tilaamisen yhteydessä.

Kannattaako valita määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus?

Sähkösopimuksen valinnassa yksi iso kysymys on se, kannattaako valita määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sopimus. Kummassakin sopimustyypissä on etunsa, eikä ole yksiselitteistä vastausta, kumpi näistä on parempi.

Määräaikainen sopimus tuo varmuutta

Määräaikainen sähkösopimus on turvallinen valinta, sillä sähkön hinta pysyy sopimuksella samana koko sopimuskauden ajan. Määräaikaisen sopimuksen kanssa oman talouden ennustaminen on näin ollen helpompaa, koska epävarmuustekijöitä on vähemmän.

Huonona puolena määräaikaisessa sähkösopimuksessa on se, että se saattaa tulla kalliimmaksi kuin toistaiseksi voimassa oleva sopimus. Esimerkiksi vuoden 2022 syksyllä määräaikaiset sopimukset ovat olleet huomattavan korkealla. Mikäli pörssisähkön hinnat tämän jälkeen laskevat merkittävästi, on mahdollista, että tuolloin tehty määräaikainen sopimus tulee merkittävästi kalliimmaksi kuin toistaiseksi voimassa oleva sopimus, jossa hinta voi laskea.

Määräaikainen sähkösopimus on lähtökohtaisesti voimassa koko sopimuskauden ajan, sitoen sekä sähkön käyttäjää että sähköyhtiötä. Muuton yhteydessä määräaikainen sähkösopimus on kuitenkin mahdollista irtisanoa ilman sopimussakkoa.

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus on helppo vaihtaa

Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen etuna on se, että sopimuksen voi vaihtaa aina toiseen kahden viikon irtisanomisajalla. Mikäli markkinoilta siis löytyykin edullisempi sähkösopimus, on sopimuksen vaihtaminen helppoa.

Riskinä toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa on hinnan muuttuminen. Sähköyhtiöt voivat yleensä muuttaa toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen hintoja kuukauden varoajalla, ja vuoden 2022 aikana tästä onkin nähty esimerkkejä käytännössä kaikkien sähköyhtiöiden toimesta.

Vaikka sopimus on helppo vaihtaa hintojen noustessa, on riskinä yleinen markkinahintojen nousu: sähköyhtiöt päivittävät hintojaan yleensä sähkön markkinahintojen mukaisesti, jonka vuoksi halpoja sopimuksia ei välttämättä enää löydy markkinoilta kun oman sopimuksen hinnat nousevat.

Mikä sähköyhtiö kannattaa valita?

Halvan sähkösopimuksen valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, mikä sähköyhtiö tarjoaa halvinta sähköä.

Vuoden 2022 aikana sähköyhtiöistä on lopettanut mm. Karhu Voima ja Lumo Energia, joista ainakin Lumo Energia lopetti myös määräaikaiset sähkösopimukset kesken sopimuskauden. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että Lumo Energialta edullisen sähkösopimuksen tilanneet asiakkaat joutuivat etsimään uuden sähkösopimuksen kesken sopimuskauden.

Riskiä varsinaiseen sähköjen katkeamiseen ei kuitenkaan käytännössä ole, vaikka sähköyhtiö lopettaisi toimintansa. Sähkön toimittamista jatkaa aina paikallinen toimitusvelvollinen yhtiö, vaikka aiempi yhtiö lopettaisi sähkön toimittamisen. Tästä huolimatta uusi sähköyhtiö täytyy yleensä etsiä seuravan parin viikon kuluessa.

Suurin osa sähköyhtiöistä toimittaa sähköä kaikkialle Suomeen

Sähkön hintoja vertaillessa voi törmätä pieniin paikallisiin sähköyhtiöihin. Suurin osa näistä yhtiöistä kuitenkin tarjoaa kaikkia sähkösopimuksia kaikkialle Suomeen.

Sivustomme kautta voit tehdä sähkösopimuksen kaikkialle suomeen.

Halpaa sähköä pitkällä aikavälillä säännöllisellä vertailulla

Halvin sähkö pitkällä aikavälillä löytyy kilpailuttamalla sähkösopimus säännöllisesti. Vaikka pörssisähkö on lähes aina halvin sopimustyyppi, kannattaa myös nämä sopimukset vertailla perusmaksun ja marginaalin osalta säännöllisesti.

Mikäli taas pörssisähkö ei ole omaan talouteen sopiva vaihtoehto ja käytössä on määräaikainen sähkösopimus, kannattaa nämä sähkösopimukset vertailla aina ennen sopimuksen tilaamista.

Tämän hetken halvin sähkösopimus ei välttämättä ole kaikista halvin vaihtoehto enää vuoden, tai edes puolen vuoden kuluttua. Tämän vuoksi sähkön kilpailutus kannattaa tehdä säännöllisesti – vain näin voit varmistaa, että käytössäsi on halvin sähkö myös tulevaisuudessa.

Vertaile myös sähkösopimusten lisäpalvelut

Sähkön hinnan lisäksi voit valita sähkösopimuksellesi usein myös lisäpalveluita. Näihin voi kuulua mm. uusiutuvalla energialla tuotettu sähkö, tuulivoimalla tuotettu sähkö tai vaihtoturva.

Usein kysyttyä

[sc_fs_multi_faq headline-0=”h3″ question-0=”Mistä löytyy halvin sähkösopimus?” answer-0=”Halvin sähkö löytyy vertailemalla. Koska sähköyhtiöt päivittävät sähkösopimuksiaan jatkuvasti ja lopullinen hinta riippuu asumismuodosta ja sähkönkulutuksen määrästä, emme voi yksiselitteisesti kertoa, minkä sähköyhtiön sopimus on kaikkein halvin.

 

Halvimman sähkösopimuksen löydät vertailemalla eri sähköyhtiöiden tämän hetken sopimukset vertailukoneellamme.” image-0=”” headline-1=”h3″ question-1=”Miten saan halvan sähkön siirtohinnan?” answer-1=”Sähkön siirtohinnoittelua ei valitettavasti voi kilpailuttaa, sillä siirron hinta määräytyy aina paikallisen sähkönsiirrosta vastaavan yhtiön hinnaston mukaan. Et siis voi vaihtaa siirrosta vastaavaa yhtiötä tai kilpailuttaa siirron hintaa – voit kilpailuttaa ainoastaan sähkön tuotannosta vastaavat yritykset.” image-1=”” headline-2=”h3″ question-2=”Kuinka usein sähkösopimusten hinnat muuttuvat?” answer-2=”Sähkösopimusten hinnat muuttuvat sähköyhtiöiden mukaan – monesti tätä voi tapahtua hyvin tiheään tahtiin. Yleensä kiinteähintaisten sopimusten hinnat muuttuvat pitkän aikavälin pörssisähkön hintojen ja ennusteiden mukaan. Pörssisähköä tarjoavien sopimusten hinnat eivät usein muutu aivan niin paljoa, johtuen niiden eri luonteisesta hinnoittelusta.

 

Viime aikoina määräaikaisten sähkösopimusten hinnat ovat vaihdelleet jopa päivittäin.” image-2=”” headline-3=”h3″ question-3=”Mistä tiedän, paljonko sähköä kuluu asunnossani?” answer-3=”Asunnon sähkön kulutus on mahdollista tarkistaa aiemmilta sähkölaskuilta, Fingridin Datahub-palvelun kautta tai sähköyhtiön tarjoaman verkkopalvelun kautta. Voit myös arvioida sähkön kulutuksen vertailukoneemme taulukon avulla. Sähkönkulutus syötetään vertailukoneeseemme arvona kwh/vuosi.” image-3=”” headline-4=”h3″ question-4=”Mikä on tämän hetken halvin sähköyhtiö?” answer-4=”Sähkösopimusten hinnat vaihtuvat usein, jonka vuoksi halvin sähkösopimus voi löytyä peräkkäisinä päivinä eri yhtiöiltä. Halpaa sähköä etsiessä kannattaa sopimusten hinnat näin ollen vertailla juuri sinä päivänä, kun sähkösopimusta on tilaamassa.” image-3=”” count=”5″ html=”true” css_class=””]

Löydä halvempi sähkösopimus alle viidessä minuutissa.

Suomessa sähköenergiaa voi ostaa miltä tahansa sähköyhtiöltä, asuinpaikasta riippumatta. Kilpailuta nyt sähkösopimukset sivustollamme hetkessä ja säästä jopa 50% sähköenergian hinnassa.