Kodin sähkönkulutus – paljonko asuntosi kuluttaa sähköä?

Sähkönkulutus kotona vaihtelee merkittävästi asunnon tyypin, elintapojen ja asukkaiden määrän mukaan. Suurimmat sähköä kuluttavat tekijät kotitalouksissa ovat kodin ja käyttöveden lämmitys. Kerrostaloasunnoissa näitä sähköä kuluttavia tekijöitä ei asukkaan sähkölaskuun tule maksettavaksi, joten sähkölasku on merkittävästi pienempi kuin omakotitaloissa.

Sähkösopimuksen kilpailutus muodostuu tärkeäksi keinoksi säästää sähkölaskussa erityisesti sähkölämmitteisissä omakotitaloissa, joissa sähkönkulutus voi olla jopa 20 000 kWh vuodessa. Kilpailuttamalla sähkön voi tällöin säästää jopa useita satoja euroja vuodessa.

Sähkönkulutus kerrostaloasunnoissa

Kerrostaloasuntojen sähkönkulutus on yleensä varsin maltillista. Koska talon ja käyttöveden lämmitys tapahtuu taloyhtiön lukuun, ei näistä kuluista tarvitse maksaa omalla sähkölaskulla. Kerrostaloasunnoissa sähkölasku muodostuukin asunnon omien sähkölaitteiden kulutuksesta. Näistä suurin kuluttaja on yleensä kylmälaitteet, kodin elektroniikan ja ruoanvalmistuksen seuratessa perässä. Valaistuksen osuus kerrostaloasunnon sähkönkulutuksesta on yleensä melko pieni, n. 10-15% kokonaiskulutuksesta.

Yksiö

Tyypillisessä yksiössä sähköä kuluu vuodessa n. 1500-2500 kWh (kilowattituntia). Jos asunnon kylmälaitteet ovat pienikokoisia, pakastinta ei löydy ollenkaan ja pyykit pestään taloyhtiön pyykkituvassa, voi yksiössä päästä jopa alle 1000 kWh vuosikulutukseen. Skaalan toisessa päässä on asunnot joissa on lattialämmitys kylpyhuoneessa – toisin kuin asunnon lämmitys, lattialämmitys tulee maksettavaksi asukkaan sähkölaskulle. Sama pätee sähkökiukaalla varustettuun saunaan – usein saunominen näkyy yleensä myös sähkälaskussa, ja saunan lämmityksen osuus voi olla n. 500-1000 kWh vuodessa.

Etusivultamme löydät vertailutaulukon, jolla löydät helposti yksiöön edullisimman sähkösopimuksen.

Kaksio

Kaksio ei itsessään asunnon neliöiden vuoksi kuluta ollenkaan enempää sähköä kuin yksiökään, koska lämmitys ei tapahdu asukkaan lukuun. Sähkönkulutus ei näin ollen riipu juurikaan asunnon koosta, vaan asukkaiden määrästä. Kahden hengen kerrostaloasunnossa sähkönkulutus osuu yleensä haarukkaan 2000-3000 kWh vuodessa.

Kolmio

Kolmiossa asuvan kolmen hengen talouden sähkönkulutus on yleensä n. 2500-3000 kWh vuodessa.

Sähkönkulutus rivitaloasunnoissa

Sähkönkulutus rivitaloasunnoissa vaihtelee merkittävästi lämmitystavan mukaan. Jos asunnon lämmitys tapahtuu kaukolämmöllä, ei sähkölaskun suuruus poikkea merkittävästi kerrostaloasunnosta. Jos asunnon lämmitysmuotona on sähkölämmitys, kasvaa kodin sähkönkulutus merkittävästi.

Rivitaloasunnoissa valaistukseen kuluvan sähkön määrä on myös useimmiten suurempi kuin kerrostaloasunnoissa. Monesti esimerkiksi kaksikerroksisessa asunnossa ylä- tai alakerran valot unohtuvat helposti päälle, joka voi pitkällä aikavälillä nostaa sähkönkulutuksen määrää.

Sähkölämmitteisessäkin rivitaloasunnossa kulutus on silti merkittävästi pienempi kuin vastaavassa omakotitalossa. Rivitalossa lämpö ei karkaa niin pahasti pienemmän ulkoseinäpinta-alan myötä, jolloin myös sähkölaskun suuruus pysyy paremmin kurissa kuin omakotitaloissa.

Kahden hengen rivitaloasunnossa tyypillinen sähkönkulutus on 2500-3500 kWh vuodessa, jos asunnon lämmitys tapahtuu kaukolämmöllä. Vastaava asunto kolmen hengen asuttamana kuluttaa yleensä 3000-4000 kWh vuodessa.

Mikäli asunnon lämmitys tapahtuu sähköllä, kasvaa sähkönkulutus ja sähkölaskun suuruus merkittävästi. Sähkölämmitteisen rivitaloasunnon sähkönkulutus riippuu merkittävästi asunnon rakenteesta ja iästä sekä siitä, lämmitetäänkö asuntoa esimerkiksi osittain takalla. Karkeana arviona kahden hengen sähkölämmitteisen rivitaloasunnon sähkönkulutuksesta voi kuitenkin pitää n. 12 000 kWh vuosikulutusta. Asiaan vaikuttaa luonnollisesti myös vuoden sääolosuhteet. Taloutta suunnitellessa on myös hyvä muistaa, että sähkölämmitteisessä asunnossa sähkölaskun suuruus on huomattavasti suurempi talvella kuin kesäaikaan.

Sähkönkulutus omakotitalossa

Omakotitalossa sähkönkulutus vaihtelee merkittävästi lämmitystavan mukaan. Kulutus vaihtelee luonnollisesti myös elintapojen mukaan, mutta sähkönkulutus voi moninkertaistua, mikäli asunto lämmitetään sähköllä.

Nelihenkisen perheen sähkönkulutus kaukolämmitteisessä omakotitalossa on tyypillisesti n. 5000 kWh vuodessa. Vastaavasti samanlaisen sähkölämmitteisen omakotitalon sähkönkulutus voi olla 20 000 kWh vuodessa. Uutta omakotitaloa hankkiessa kannattaakin kiinnittää tarkasti huomiota talon lämmitystapaan. Sähkölämmitteisen omakotitalon kohdalla lämmityksen aiheuttamat sähkökulut ovat helposti satoja euroja kuukaudessa. Sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuvalle sähkön kilpailutus onkin näin ollen merkittävästi tärkeämpää kuin esimerkiksi kerrostalossa asuvalle henkilölle.

Miten sähkönkulutusta voi seurata?

Sähkönkulutusta ei tänä päivänä tarvitse vain arvailla, vaan yleensä sen seuraaminen onnistuu lähes reaaliaikaisesti. Useilla sähköyhtiöillä on kulutuksen seurantaan oma puhelinsovellus, josta sähkönkulutusta voi seurata ja tarkastella esimerkiksi kellonajan ja viikonpäivän mukaan. Vertaamalla kulutusta säähän voi sähkölämmitteisessä talossa helposti nähdä, kuinka paljon lämmitys vaikuttaa sähkönkulutukseen.

Sähkön kilpailutus voi tuoda merkittäviä säästöjä muutamassa minuutissa

Sähkön kilpailutus on helppo tapa säästää rahaa, ja sopimusten vertailu vie aikaa yleensä vain minuutteja. Sähkölämmitteisessä omakotitalossa säästöä kilpailutuksella voi syntyä helposti satoja euroja vuodessa, ja jo pienessä kerrostaloasunnossakin sähköenergiasta maksettava hinta voi pudota 50% hankkimalla uuden sähkösopimuksen. Sähkösopimusten vertailu ja kilpailutus onnistuu helposti etusivun vertailutaulukolla, jonka avulla löydät helposti edullisimman sopimuksen.

Löydä halvempi sähkösopimus alle viidessä minuutissa.

Suomessa sähköenergiaa voi ostaa miltä tahansa sähköyhtiöltä, asuinpaikasta riippumatta. Kilpailuta nyt sähkösopimukset sivustollamme hetkessä ja säästä jopa 50% sähköenergian hinnassa.